Apartment in Jorge Juan

The starting point for this renovation project was an excessively longitudinal floor plan with a long, narrow corridor. From the…

Location
Pla del Remei, Valencia. España
Type
Residential. Apartment in shared block
Status
Built
Duration
4 months
Built-up area
225 m²
Usable area
196 m²
Architect
Juan Pablo Mas
Collaborating architects
Jose María Valdés
Project management
Mas Millet Architects
Interior design
Carmen María Mas, Macarena Cárdenas
Photography
Santiago Vicente

The starting point for this renovation project was an excessively longitudinal floor plan with a long, narrow corridor. From the very beginning, we suggested to our client that the layout of the apartment would need to be completely changed in order to create a bright, spacious home.

The first important step was to minimise the prominence of the corridor, reducing it to a small foyer providing access to the rest of the rooms, designed as linkable spaces which could be easily connected to one another.

With a view to establishing a more open space, we opted for sliding doors throughout the apartment. This system allowed the doors to be hidden, creating the perception of a clean space with seamless planes, with convenient connections between the various areas of the apartment.

In general, the combination of materials, light and colour used in the apartment gives a serene, streamlined feel. We sought a balance between the use of noble wood (walnut) for vertical veneers and lattices, warmer light grey tones on the walls, white on the ceilings and oak wood for the flooring throughout the apartment.

In the liveliest part of the apartment next to the façade of the internal courtyard, we designed a small indoor garden where the natural light interacts with the plants and transparent glass. A nature corner which freshens the space and subtly links the living room, study and master bedroom.

- READ MORE -

plano planta mas millet arquitectura interiorismo reforma piso vivienda unifamiliar moderna valencia