Apartment in Plaza del Patriarca

The excellent urban quality which characterises Valencia city centre has certainly left its mark on this apartment, set against a…

Location
Plaza del Patriarca, Valencia. España
Type
Residential
Status
Built
Project year
2016
Duration
2 months
Built-up area
83,5 m²
Usable area
74 m²
Architect
Juan Pablo Mas
Collaborating architects
María Asunción Ibáñez, Bernardo Ramírez
Project management
Mas Millet Architects
Photography
Mas Millet Architects

The excellent urban quality which characterises Valencia city centre has certainly left its mark on this apartment, set against a backdrop of the roofs and large blue dome of the Church of the Patriarch.

The renovation aimed to open up the living room towards this unique building. In order to achieve this, the living and dining rooms were joined, orienting the TV and sitting area towards the breath-taking views. With a usable area of 75 m2, the apartment was set out in such a way as to transform the living and dining area into the heart of the renovated space.

By opening up the living room onto the corridor, the length of the latter is visually shortened and blurred. It also allows a large dining table up to 2.20 m in size to be incorporated into the room.

The unique character of this 1800s building, with its high ceilings and markedly vertical windows fitted with folding shutters, was not only respected but showcased as a key feature in our intervention.

The interior carpentry is a lesson in spatial flexibility. In the TV area, a false wall made from wood hides a shelf housing a vertical garden of natural plants framed by the large windows.

In terms of the materials used, we sought simplicity and sincerity. Natural materials such as wood form the basis of our intervention. Plants, artificial light and even books are also used as if they were construction elements.

- READ MORE -