House in San Antonio de Benagéber

The design of this detached house features a rectangular building with a smaller volume on the upper eastern edge. The…

Location
San Antonio de Benagéber, Valencia. España
Type
Residential. Detached house
Status
Built
Project year
2017
Plot area
1.764 m²
Built-up area
457,61 m²
Usable area
398,89 m²
Architect
Juan Pablo Mas
Collaborating architects
Josemaría Valdés, Héctor Fernández
Interior design
Carmen María Mas
Project management
Mas Millet Architects
Construction management
Tignus SA
Health and safety coordination
Premea SL
Construction management
Reicons SL
Photography
Mon Zamora, Mas Millet Architects

The design of this detached house features a rectangular building with a smaller volume on the upper eastern edge. The non-walkable flat roofs are inverted and finished with gravel, while the façades are made from white monolayer mortar with a synthetic heat-strengthened resin coating and an imitation wood finish.

The building was positioned on the north-eastern part of the plot, so that the garden and swimming pool would have a south-eastern orientation and enjoy sunlight all day long. The uneven plot prompted us to divide the overall construction into two platforms: an upper level for the house and swimming pool, and a lower level for an area used less often which houses a paddle tennis court and a small auxiliary building containing a paella burner and pan, changing rooms for the swimming pool and a room for the treatment plant.

Most of the rooms in the house are on the ground floor. We enter the house via the main entrance in the middle of the building. This entrance separates the day area for more public, social use from the more intimate night area. Next to the entrance is a small interior courtyard, a transparent square cube, which creates a sense of spaciousness and separates the entrance conceptually from the dining and living areas. The upper floor is designed as an open space overlooking the double-height living room. It is accessed via a linear staircase, exclusively designed for this project using a combination of steel and glass. The use of these materials, along with the absence of risers between the steps, produces a light-looking structure.

A covered porch on the south-eastern side of the house links the main indoor space to the garden and swimming pool. The pillars supporting the porch, made from steel profiles, were left uncovered to give a lighter feel to the house as a whole.

The perimeter fence around the plot features a set of horizontal aluminium bands arranged in a line following the contours of the plot.

- READ MORE -
Mas millet arquitectura interiorismo obra nueva chalet vivienda unifamiliar moderna valencia diseño interior mobiliario arquitecto minima
Mas millet arquitectura interiorismo obra nueva chalet vivienda unifamiliar moderna valencia diseño interior mobiliario arquitecto minima
plano planta baja mas millet arquitectura interiorismo obra nueva chalet vivienda unifamiliar moderna valencia
plano planta primera mas millet arquitectura interiorismo obra nueva chalet vivienda unifamiliar moderna valencia