Partial renovation in Ciutat Vella

From our very first visit, we knew that the leitmotif of our proposal would be to showcase the views ‘framing’…

Location
Ciutat Vella, Valencia. Spain
Type
Residential. Apartment in shared block
Status
Built
Project year
2019
Duration
2 months
Built-up area
36 m²
Usable area
30 m²
Architect
Juan Pablo Mas
Collaborating architects
María Asunción Ibáñez
Project management
Mas Millet Arquitectos
Photography
Alfonso Calza

From our very first visit, we knew that the leitmotif of our proposal would be to showcase the views ‘framing’ the historical centre of the city.

Our first decision was therefore to extend the balcony, transforming it into a terrace where residents can enjoy the views, and to link these views to the kitchen and dining areas. The ability to eat and cook with a view was one of the key objectives of our design.

The spaces were rearranged to make the kitchen more comfortable and a highly practical work triangle was designed to facilitate movement between the three main work centres: preparation, cooking and food storage.
A prime location was identified for the dining table, which did not previously have a clear position, transforming it into the heart of the space. The aim was to create a second dining room or gathering place within the apartment as an alternative to the living room. The space was supplemented by a cupboard with a niche serving as a side table, with more than enough space for kitchenware and accessories. A solution was also found for the laundry area, which was originally visible. The washing machine was placed inside a cupboard with folding doors – practical yet visually pleasing.

Finally, it was an aesthetic challenge to avoid losing the image of traditional noble materials while simultaneously achieving a contemporary appearance and concept. Everyday objects were concealed as far as possible. The bricks and concrete were left visible and combined with wood melamines and mink-coloured laminate board, marking out the various work centres through the use of different materials.

- READ MORE -

mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico
mas millet arquitectos arquitectura interiorismo cocina reforma valencia centro historico

Proyectos relacionados