Restoration, Nuestra Sra. Del Rebollet Church, Oliva

In this project to restore the south and west façades of Nuestra Señora del Rebollet Church, the building must be…

Location
Plaza Juan Bautista Escrivá 3. Oliva (Valencia)
Type
Cultural. Religious building
Status
Phases I and III completed
Project year
2014
Promoter
Parish of Nuestra Señora de la Asunción de Santa María
Architect
Juan Pablo Mas
Collaborating architects
Héctor Fernández
Project management
Mas Millet Arquitectos
Photography
Vicente Barreres

In this project to restore the south and west façades of Nuestra Señora del Rebollet Church, the building must be understood as a valuable historical document revealing the original construction process, the history of the building and even the story of the city’s development when analysed architecturally and archaeologically. For this reason, we applied the principles of neutrality and minimal intervention established by the theory of restoration. This helped us to reconcile the following aspects: preserving historical-cultural, material and constructive authenticity; reversibility; distinguishability; compatibility and sustainability of the current building.

In order to understand the building correctly, we attempted to analyse it from the perspective of the original construction techniques used. From this solid foundation, we were able to safeguard the building’s constructive characteristics, select the most suitable materials and justify the execution of our intervention.

With this in mind, we approached the restoration of the south and west façades as a ‘modest’ intervention seeking to restore and preserve the wall as a witness to another era. The traces and imprints left by the original construction process were respected, as were the surface coatings and patinas of the walls which play a clear functional and aesthetic role. This did not prevent us from reintegrating the existing lacunas and restoring the cladding on the eroded areas. In order to aesthetically harmonise the union of new and old, we used the original construction technique.

On the masonry walls in the sacristy and the brick wall above the lateral chapels in the presbytery, we opted to remove the cement mortar cladding installed relatively recently to leave the historical traces and materiality exposed, enhancing the tectonic quality of the building and evoking times past.

- LEER MÁS -

    02-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    03-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    04b-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    04-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    00-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    05-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    06-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    09-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    10-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrillo
    14-mas-millet-arquitectura-interiorismo restauracion-iglesia-san-antonio-rebollet-oliva valencia-fachada-rehabilitacion-teja-ladrilloR