Santa Bárbara Country Club

Located in Rocafort, Santa Bárbara Country Club is a recreational and sports centre aimed at families. We were commissioned to…

Location
Santa Bárbara, Rocafort
Type
Cultural. Sports club
Status
Project
Plot area
23.000 m²
Project area
6.500 m²
Architect
Juan Pablo Mas
Collaborating architects
José María Valdés

Located in Rocafort, Santa Bárbara Country Club is a recreational and sports centre aimed at families. We were commissioned to intervene in several different parts of the complex, and our tasks included constructing a new building to house changing rooms and a gym, rearranging and improving the tennis and paddle courts, extending the restaurant in such a way that it could be opened up in summer and closed in winter, renovating the outdoor paving throughout the complex and, finally, designing and modifying the garden.

Until now, the restaurant extension is the only part of the project to have been implemented. The original restaurant was a rustic building made from traditional stonework. For the new building, we opted for a combination of steel and wood in order to incorporate a more contemporary aesthetic into the existing rustic theme. We aimed to respect the existing structure as much as possible, allowing for a clear interpretation of the country club’s identity. To do this, we alternated beams and columns with gaps reserved for glass panels, creating a structure with a lightweight appearance. The sliding glass doors and roof allow optimal temperatures to be created in the new space throughout the year. In winter, the restaurant is completely closed and insulated from the cold, while during the hotter months it is shaded and well ventilated.

The design for the new building, which is an ongoing project, features two pronouncedly horizontal floors. The ground floor operates as a base and is made using the masonry typical of the region, while the upper floor will take the form of a clean, prismatic volume with a large glazed opening on the north façade and a spacious gym area. The glazed part of this floor is oriented towards the tennis courts, providing an ideal spot for families to enjoy watching a good tennis match.

- LEER MÁS -